4 Haziran 2015 Perşembe

Mutfak önlüğü

Mutfakta kendini iyi hissetmek isteyenlere sevimli bir mutfak önlüğü tasarladım. Beğeneceğinize eminim. Dock kumaştan yaptım. Süsleme tercihi herzamanki gibi sizin.
  İyi eğlenceler.

Prova mankeni yapımı

Dikiş dikenler bilir. Makinanız varsa olmazsa olmazlarınız iğnelik ve terzi prova mankenidir.( Aksesuar ve kıyafetlerinizi asmak için veya dekor amaçlı da kullanabilirsiniz.) İğneliği daha önce yaptığım için sıra mankene geldi.
 Nasıl yaparım sorusu aklımı kurcalarken semt pazarında bluz teşhiri için kullanılan büst manken gördüm. (Kafamda deli sorular:)...
Sormamla mankeni satın almam bir oldu. Müthiş bir sevinç yaşadım. Çünkü tahmin ettiğim fiyatın çok altındaydı. Yani fiyatı gayet uygun. Daha eve gitmeden kafamda projeyi çizip bitirmiştim bile.
  Hazır almak isterseniz yaklaşık 150 TL. "Yok bu bana yeter" derseniz insanın kendi elleriyle yaptığının yerini başka birşey tutmuyor. Ne kadar uğraşırsanız o kadar anısı oluyor. Tecrübeyle sabit...
Şimdiden  çok kolay gelsin.
 Malzemeler:
- Büst manken
-Fırça sopası
-Duvar saati
-2 adet vida
- 2 tane tahta parçası
-Kapak vb.
-Kalekim ( ayağı sabitlemek için )
-Gazete kağıdı, elyaf vb. (İçini doldurmak için poliköpükte kullanabilirsiniz.)
- Sünger ( çanta imalatçılarında bulabilirsiniz)
- Eski bluz vb.
prova mankeni nasıl yapılır.



kendin yap prova mankeni. do it your self

do it your self. prova mankeni














2 Haziran 2015 Salı

Kuru ağaç dallarından dekorasyon

   Baharda asma dallarının (başka bir ağaç dalı da olur) budanması nedeniyle bir kısmını köklendirip köydeki bahçemize dikmiştik. Kurtarılamayacak olanları bahçeye atmaya gönlüm razı olmayınca bende evde vazo için kullanmayı düşündüm. İlk başlarda olduğu gibi süslemeden dekore ettim. Fakat zaman geçtikçe evde bir değişiklik isteniyor. Bu nedenle bende daha önceden ayırdığım avize kristallerini bu iş için kullanmaya karar verdim.
Çocukluğumdan beri kristali çok sevdiğim için evimde kullanmak beni ayrı memnun etti. Ancak bu  mutlaka kristal kullanacaksınız anlamına gelmiyor. Örneğin çizgi film, animasyon sevenler ve evlerinde bu karakterleri barındıranlar dallara yapıştırabilir, asabilirler. Zevkinize göre örnekler çoğaltılabilir.
  Doğa da hemen hemen her şey  hizmetimizde.Öğrenmek için  tek yapmamız gereken zamanımızı değerlendirme konusundaki  seçimlerimiz, tercihlerimiz..
kuru dallardan ne yapılır, kuru dallardan ne yapılırkuru dalları değerlendirme


kuru dalları değerlendirme




29 Mayıs 2015 Cuma

Fon Perdesi Çalışması

   Geçen hafta sonu odaları değiştirmeye karar verdik. Kolay bir iş olmadığını da mobilyaları sökmek zorunda kalınca anladık. Ancak iş işten geçmişti. Herşey yerli yerine oturdu perdeler hariç. Stor perdelerin yanlarında boşluk kalıyordu 13'er cm. 'lik. Böylelikle iş başa düştü. Hemen çalışmaya başladım. Dock kumaşı tercih ettim. Kumaşa karar verdikten sonra sıra dikmeye geldi. Biraz yoruldum mu evet ama değdi... Çok geniş yapmadım bu yüzden Japon fon perdeye yakın ölçü kullandım.  


Fon perde örneği

Ben bilerek stor perdeden renk olarak bir ton farklı fon perde yaptım. Tercih sizin...

27 Mayıs 2015 Çarşamba

Terzi iğneliği (İğnedenlik)

     Evlilik yıldönümü ve anneler günü münasebetiyle gelen dikiş makinamdan sonra nelere ihtiyacım var diye düşündüğümde iğneliğe de ihtiyacım olduğunu fark ettim. Yaptığımda kendimi mutlu hissedeceğime emin olduğumda zaman kaybetmeden işe koyuldum.:)   
Terzi iğneliği nasıl yapılır, İğnedenlik nasıl yapılır

iğnedenlik nasıl yapılır , kendin yap iğnelik
 Malzemeler: Evinizde eski bir kıyafetinize ait kumaş , içi için biraz sünger ya da parçalanmış kumaş, elyaf , pamuk, kolda düzgün durması için plastik ya da metal kapak (kavanoz veya damacana) , kalın lastik, yapıştırıcı . 
Yapılışı: Metal kapağın üzerine lastikleri geçirmek için bıçakla iki kesik açılır. İsterseniz kapağı kumaşla kaplayıp yapabilirsiniz. Daha hoş görünecektir. 
 Kumaşın içine elyaf  onun iç kısmına da ben sünger yerleştirdim . Siz elinizdeki malzemeleri kullanabilirsiniz.
 Daha sonra kumaşı içindeki sünger ve elyafı yuvarlak bir form verdikten sonra alt kısmında kenarda kalan kumaşları da içine büzüp dikelim. Yumuşak olmamasına dikkat edin. Ne kadar sert durursa iğneleriniz düşmez ve iğneliğinizin şekli bozulmaz. 

Daha sonra kapak üzerinde açtığımız kesiklerden kolumuzun genişliğinde ayarlanmış  lastiği geçirip kapağın iç kısmında lastiğin iki ucunu dikelim. 
Diktiğimiz lastik uçlarını bir de iğneliğin diktiğimiz kısmına yani tam alt kısmına ortalayarak dikelim. Lastiği iyice çektikten sonra kapağın iç kısmına yapıştırıcı sürüp iğneliğe sıkıca yapıştıralım.
Kendin yap iğnelik
Dikiş dikerken ya da ölçü alırken zaman kaybetmemek için hazırladığımız minik aşçı şapkasını andıran iğnedenliğimiz hazır...




       

21 Nisan 2015 Salı

Kablo makarasından balkon, teras, bahçe için dekoratif çiçeklik

    Çoğu zaman yaptığımız gibi bu hafta sonu da vakit geçirmek için köyümüzü seçtik. Şehrin kalabalığından, kirli havasından uzaklaşıp sukunetin , bol oksijenin bize yaptığı çağrıya kulak verdik.
   Yolculuğun son etabında gördüğümüz -çok gezmeye delalet:)- beyaz leylekler, köye girdiğimiz anda bizi selamlayan beyaz tüylü, sarı gagalı göl kartalı , dört gözle bizi bekleyen kedi ve köpek dostlarımız, minik sincap, akşam yola fırlayan tombul tavşan  canımıza can kattılar...
   Aslında amacımız sadece dinlenmek, oyun oynamak, gezmek, fotoğraf çekmek değil. Bizimkisi daha ne kadar  değer katabiliriz sorusunu cevaplayabilmek. Buradan faydalanmamızı sağlayan dedemizin, babasının ve ailesinin bıraktığına iyi bakarak, toprağı canlandırarak aslında onları diri tutmak,  burada onları yaşatmak...
   Onların dokunduğu pencerede, kapı kolunda, anahtarda, adım attıkları yolda, kullandıkları kağnıda, tırmıkta, dirgende, sevinçlerini, üzüntülerini hissetmek. Bu yüzden ayrı bir anlamı var. Böyle olmasaydı bu eski evde her şey çok tat vermeyebilirdi. Bakarken bile boş boş  bakmadığım, yaşanmışlıkları bol bir ev burası.
   İlk geldiğimizde birkaç ağaçtan başka bir şey olmayan bahçeye on bir çam fidanı, elma, armut, kiraz, üzüm asmaları, böğürtlen, hanımeli, gül, sarmaşık gülü ve çeşitli çiçeklerden diktikten  sonra neden bir bostanımız yok diye düşündük. 
    Fideliklerde büyüttüğümüz fideleri dikmek için, kuşburnunun gölgesine minik bir bostan yaptı eşim ve babam...Ben de fırsattan istifade ahşap kablo makarasını değerlendireyim dedim. 
bahçe, balkon, teras için kablo makarasından çiçeklikkendin yap bahçe, teras, balkon çiçekliği

kablo makarasından çiçeklik nasıl yapılır
kendin yap çiçeklikkablo makarasından çiçeklik yapımı






    Bunun için makara ayaklarının geleceği kısımları toprakta işaretleyip  biraz eşip makarayı yerleştirdim. 
                             Makaranın aşağı doğru kayıp gitmemesi için iki tekere de taş koydum. 
    Sonra makaranın orta kısmındaki boşluğa toprak doldurdum. Makaranın  arka ve ön kısmına eğimli olacak şekilde alt kısımlarına ot ve taş yerleştirip üstüne toprak yığıp istediğim yerlerine çiçek diktim. Yanlarına da çiçek dikip çatıdan düşmüş olan kırık  kiremitleri parçalara ayırıp istediğim şekilde etrafına dizdim.Çiçekler büyüyüp etrafını çim sardığında daha güzel görünecektir. 
     İsterseniz bu çiçekliği geniş balkonlarda, terasta da kullanabilirsiniz. Yalnızca kaymaması için tekerleri alt kısımlarından yere paralel bir biçimde biraz yontmanız gerekecek. 
  Bu dekor bahçeye ayrı bir hava verdi. Tabi bana da :) ...
 İnsanlar ne der?, dalga geçer mi diye üreteceğiniz güzellikleri çöpe atmak , vazgeçmek yerine; ne yaparsanız aynısını yapmaktan başka yetileri olmayanları ve-veya üretemeyecekleri şeyler hakkında eleştiri yapanları en yakın geri dönüşüm kutusuna itinasız atın. Belki dönüştürülüp iyi bir şey olurlar:)...
   Sadece kendi için değil, başkaları için de yaşayan, üreten, mutlu eden, keşfedilmiş veya keşfedilmemiş mucitlere bol tasarımlar...
                             İlham perileriniz bol olsun:)













   

30 Mart 2015 Pazartesi

Fidelik Yapımı

         Tohum ve fidan dikmek için en elverişli zaman bahar aylarıdır. Bu yüzden fidanları bahçeye direk dikebiliriz. Ancak tohumları direk olarak toprağa attığımızda istediğimiz sonucu çoğu zaman elde edemeyiz. Bu yüzden satın alırken de fark edebileceğimiz gibi satış noktalarında tek fideliklerin yanı sıra özel fideliklerden çıkarılıp satışa sunulur. Evde kendimiz tohumları filizlendirmek istediğimizde ev ortamında bu iş bizi zorlayabilir. Tohumların sıralı olarak dikilmesi gerekir. Toprağa dikerken karmaşa yaşamak istemiyorsak ne kadar ayrı ayrı olursa o kadar iyidir. Çünkü çoğu zaman sıralı yan yana düzenli dikmemiz gerekir.
       Çoğumuzun evinde 10'lu  çikolata kaplamalı arası marshmelow olan bisküvilerden vardır. Bittiğinde attığımız o plastik kapları atmayacak ve fidelik yapacağız. Fazla yer kaplamayacak olan ve aralıklı olan  bu kaba rahatlıkla tohum dikebilirsiniz . Kolay gelsin...
       
      İhtiyacınız olan;

- Toprak (Torf tercihimizdir)
-Plastik bisküvi kapları
-Su
-Tohum

             
Evde fidelik yapımı
Evde fidelik yapımı

Kendin yap fidelik


28 Mart 2015 Cumartesi

Menekşe çoğaltılması

    Olgunlaşmış yapraklardan kopardıktan sonra tek yapmanız gereken yakıcı güneşin olmadığı serin aydınlık bir yerde yaprağı suya koymak. 
    
    Kısa bir süre sonra kök salacaktır. Daha sonra fazla derine dikmemek gerekiyor yaprağı. 
    
    Toprağınız ne kadar havadar olursa menekşe o kadar çabuk büyüyecektir. Fazla sulamadan yaprağın sertliğinden halinden memnun olup olmadığını anlayabilirsiniz.  

    Ne kadar severseniz menekşe olsun başka bir bitki veya hayvan olsun , emeğinizin karşılığını verecektir. 
    
    Benim diktiğim menekşe yaprağı fazla derine dikildiği ve yaprakta yara oluştuğu için yaralandığı yerden yer çekimine karşı gelen bir üye verdi. Kötü mü oldu? Asla. Gülümsememe neden oldu:) 

Yapraktan menekşe çoğaltma

Yavruluk ve hasta tankını aynı anda izleyebilmek için iç içe geçmiş akvaryum .

Balık besleyen çoğu kişinin kabusu olabiliyor hastalık , baskın erkek ve-veya dişiye yapılan saldırılar(Özellikle malawi gölü balıklarında)
  Bunun için ekstra akvaryumunuz olmasına rağmen ya da yer kaplamasını istemiyor hepsini aynı yerde seyretmek istiyorsanız,   motor ve ısıtıcınız yoksa küçük akvaryumu büyük akvaryumun içine uygun şekilde yerleştirin . Akvaryumu baştan kurmanıza gerek yok. Küçük akvaryuma biraz kum koymanız yeterli. Püf noktası ortadaki akvaryumun su seviyesinin büyük olandan daha fazla olması (Diğer balıkların girmemesi için) Motor büyük akvaryumda fakat başlığını şelale kullanırsanız   başlığı küçük akvaryumun üstüne getirin. Böylelikle hasta olan balığınız ortamından da uzaklaşmamış olacak. Kısa sürede iyileştiğini göreceksiniz. Yavruları da aynı şekilde ortadaki akvaryumda besleyebilirsiniz. Hem yer de kaplamayacaktır. Kolay gelsin:)
akvaryumun içine yavru veya hasta akvaryumu yerleştirme

21 Mart 2015 Cumartesi

Kelebekli Duvar Saati

           Birbirinin aynı,  her yerde gördüğünüz saatlerden sıkıldıysanız kendi zevkinize göre saat yapmak size kalmış. Sınırları olmayan, çerçevesiz  bir saat istiyorsanız ihtiyacımız olan;


1. Duvar stickerları ( İster 3 boyutlu ister farklı özelliklerde)
2. Eski duvar saati veya promosyon saatler...
3. Slikon

Kendin yap saat

Saati bulunduğu yerden dikkatlice çıkarıyoruz. Ortadaki mekanik kısmını, saniye, akrep ve yelkovanı dikkatlice söküyoruz...

Kendin yap saat


Daha sonra yapmamız gereken saati duvara silikonla tutturmak ve  stickerları istediğimiz yere istediğimiz şekilde yapıştırmak.
Ben kelebekleri tercih ettim...
Kendin yap duvar saati


İşte bu kadar ... Saatinizden sıkıldığınız anda stickerları söküp başka stickerlarla değiştirebilirsiniz.
Kolay gelsin....